Fen Edebiyat Fakültesi

Türk Dili ve Edebiyatı Program Tanımı

Kuruluşu & Tanımı

Çağ Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Programı, 1 Temmuz 2009 tarihli 2880 sayılı kararın 7/d-2 maddesiyle 2009 yılında kurulmuştur.

Türkiye Yükseköğretim Kurulu'nca tanınan Türk Dili ve Edebiyatı Programı, kamu ve özel okulların, çeşitli kurum ve organizasyonların, yayın kuruluşlarının gereksinimlerini karşılayabilecek donanımda öğretmen, akademisyen, eleştirmen, yazar, editör ve redaktörler yetiştirmek amacıyla kuruldu.

Edinilen Unvanlar

Programı tamamlayan öğrencilere Türk Dili Ve Edebiyatı lisans diploması verilir.

Unvanın Seviyesi

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Lisans Diploması

Gerekli Başvuru Koşulları

Bölüm öğrencileri Yükseköğretim ve Çağ Üniversitesi Konseyi Yönetmeliği'ne göre yurtiçindeki üniversitelerin herhangi birinden formasyon dersleri alabilirler. Ayrıntılı bilgi için Çağ Üniversitesi web sayfasına bakılabilir.

Denklik (Yaygın, örgün ve yaygın) İçin Gerekli Düzenlemeler

Diğer Üniversitelerde okumakta olan öğrenciler, birinci yarıyılı tamamladıktan sonra Türk Dili ve Edebiyatı Programı için Çağ Üniversitesi'ne geçiş yapabilirler. Geçme notlarının yanında, diğer üniversitelerden alınan aynı içerikli derslere muafiyet verilir.

Geçme Sistemi ve Düzenlemeler

Öğrencinin genel geçme notu en az (GNO) 2.00 /4.00 arasında olmalı ve başarısız bir dersinin bulunmaması gerekmektedir.

Programın Profili

Türk Dili ve Edebiyatı Programı, öğrencilerin sürekli değişim ve gelişim içinde olan kuramsal ve uygulamalı edebiyat bilgisi ile donatılmasını sağlamak; kamusal ve özel okulların, çeşitli organizasyonların ya da kurumların gereksinimlerini karşılayabilecek düzeyde nitelikli öğretmen, akademisyen, eleştirmen, yazar, editör ve redaktörler yetiştirmek amacıyla kurulmuştur.

Mezunların Mesleki Profilleri

Mezun olan öğrenciler, kamusal ve özel kurumlarda ya da organizasyonlarda öğretmen, akademisyen, editör, yazar veya redaktör olarak çalışma olanağına sahiptir ya da gazete, dergi gibi çeşitli yayın organlarını kurarak kendi işlerini yönetebilirler.

İleri Seviyede Çalışma Alanları

Öğrenciler, yüksek lisans ve doktora programlarına başvuru yapabilirler.

Sınav Yönetmeliği Ölçme ve Değerlendirme

Sınav yönetmeliği her ders için belirtilmiştir. Ancak genel olarak, her ders için bir ara sınav ve bir final sınavı bulunmaktadır.

Mezuniyet Koşulları

Türk Dili ve Edebiyatı Programı için gerekli mezuniyet koşulları Çağ Üniversitesi'nin genel düzenleme ve koşullarıyla aynıdır. Lisans derecesindeki öğrenciler, ders müfredatında yer alan bütün dersleri en az DD harf notu ile geçmesi koşuluyla, 4.00 üzerinden en az 2.00 ortalamayı sağladıklarında mezun olabilirler.  Bunun dışında herhangi bir ek gereksinim bulunmamaktadır.

Çalışma Modu

Tam Zamanlı