Öğrenci İşleri Müdürlüğü

Not Ortalamasına Göre Yatay Geçiş

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının ve Üniversitemizin ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak yatay geçiş yolu ile (Not ortalamasına göre) kabul edilecek öğrencilerde aranılacak nitelikler, gerekli belgeler ve diğer hususlar aşağıda belirlenmiştir.

Buna göre, 

  • Yatay geçişler eşdeğer düzeyde diploma programları arasında yapılır.
  • Yatay geçiş başvurusu yapabilmek için öğrencinin, kayıtlı olduğu programda bitirmiş olduğu dönemlere ait genel not ortalamasının en az 4 üzerinden 2.29 (Yükseköğretim Kurulunun belirlediği "Not Dönüşüm Tablosu"na göre 100' lük sistemde 60) olması şarttır.
  • Açık veya uzaktan öğretimden örgün öğretim programlarına geçiş yapılabilmesi için genel not ortalamasının en az 4 üzerinden 3.15 (Yükseköğretim Kurulunun belirlediği "Not Dönüşüm Tablosu"na göre 100' lük sistemde 80) olması şarttır. 
  • Yatay geçiş yapmak için başvuran öğrencilerin başarı notlarının kıyaslanmasında dörtlük not sistemi kullanılır. Başarı notu farklı olan ve transkript belgesinde dörtlük not sistemi karşılığı belirtilmeyen adayların not ortalamalarının dörtlük sisteme dönüştürülmesinde Yükseköğretim Kurulu'nun belirlediği “Not Dönüşüm Tablosu” kullanılır.
  • Başvurular, adayların genel not ortalaması ile programın puan türünde yükseköğretime kayıt olduğu yıldaki ÖSYS/YKS puanının en az %40'ı hesaplamaya dâhil edilerek senato tarafından belirlenmiş olan kriterlere göre değerlendirilir ve ayrılan kontenjana göre geçiş sağlanır. Yapılan sıralamada genel not ortalamalarının eşit olması halinde öğrencilerin kayıt oldukları yıldaki yerleştirmeye esas ÖSYM-YKS puanları dikkate alınır.
  • Yatay geçiş kapsamında kayıt yaptıran öğrencinin önceki ön lisans/lisans programından aldığı ve başarılı olduğu derslerin intibakı/muafiyet işlemleri yapılır ve bu derslere ilişkin daha önceden aldığı notlar transkriptine işlenir. Öğrencinin GNO’ su önceki diploma programından intibakı/muafiyet işlemleri yapılan dersler ile Çağ Üniversitesi’nden aldığı derslerin bütünü üzerinden hesaplanır.
  • Üniversitemizin İngilizce eğitim veren bölümlerine yatay geçiş başvurusu kabul edilenlerin, lisans eğitimine devam edebilmesi için Üniversitede yapılacak yabancı dil hazırlık sınıfı yeterlik sınavını başarmış olması veya ulusal ve uluslararası düzeyde alınan yabancı dil başarı belgelerinin yeterlik ve denkliğinin Üniversite Yönetim Kurulunca kabul edilmiş olması gerekir.
  • Gerçeğe aykırı belgelerle yatay geçiş başvurusu yapılması ve/veya kayıt yaptırılması halinde bu durumun tespitini müteakip öğrencinin kaydı silinir ve Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulur.
  • Önlisans ve lisans diploma programlarının hazırlık sınıfına; önlisans diploma programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyılına, lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılına yatay geçiş yapılamaz.
  • Burslu programlarda okurken yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler burslarından feragat etmiş sayılırlar.

ÖSYS/YKS Merkezi Yerleştirme Puanına Göre (Ek Madde-1) Yatay Geçiş

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının ve Üniversitemizin ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak Merkezi Yerleştirme Puanına Göre (Ek Madde-1) kabul edilecek öğrencilerde aranılacak nitelikler, gerekli belgeler ve diğer hususlar aşağıda belirlenmiştir. 

  • Yükseköğretim Kurulu tarafından yayınlanan Ek Madde-1 Uygulama İlkeleri için tıklayınız.

BAŞVURU BELGELERİ: 

1 - Başvuru dilekçesi

2 - Geçiş için başvuracak öğrencinin ayrılacağı kurumdan alacağı, izlediği dersleri ve bu derslerden aldığı notları gösteren belge aslı (Transkript)

3 - Öğrenci belgesi. e-devletten alınan belge de geçerlidir.

4 - Öğrencinin kayıtlı olduğu yükseköğretim kurumundan disiplin cezası almadığını belirten belge.

5 - ÖSYS, LYS, YKS Sınav Sonuç Belgesi. ÖSYM'nin sayfasından çıkartılan belgeler.

6 - Öğrencinin İngilizce Hazırlık sınıfında başarılı olduğuna dair belge. Lisans programları ve MYO Uygulamalı İngilizce Çevirmenlik programı için.

7 - Yurtdışından yapılan başvurularda Lise diplomasının onaylı fotokobisi.

8 - Yurtdışından yapılan başvurularda, YÖK tarafından onaylı denklik belgesi.

9 - Yurtdışından yapılan başvurularda pasaport fotokopisi ve konsolosluktan alacakları öğrenci kaydı belgesi.

10 - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Üniversitelerinden geçiş yapacak öğrencilerden (ÖSYM'ce yerleşen)  7.- 8.- 9. maddelerdeki belgeler aranmamaktadır.  

11 - Yurt dışından Hukuk Fakültesine geçiş yapmak isteyen adaylar, ÖSYS TM2 ve TM3 Puan türünden ilk 150 bine girmiş olma şartını taşımaları gekmektedir. 

Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik için tıklayınız.