Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi

2020-2021 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ FAALİYETLERİ

1. Üniversitemizin güncellenen “Araştırma ve Uygulama Merkezleri Yönetmelikleri” kapsamında Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Yönetmeliği de güncellenmiş ve Rektörlükçe yapılan inceleme sonunda uygunluğu onaylanmıştır.
  2. 30-31 Ocak 1943 tarihlerinde, 2nci Dünya Savaşının sonuna yaklaşırken Türkiye Cumhurbaşkanı İsmet İNÖNÜ, İngiltere Başbakanı Winston CHURCHILL ve ekipleri, Tarsus’un YENİCE Beldesinde bir trende (Barış Treni) gizli görüşme yapmışlardır. İngiltere ve müttefiklerinin amacı Türkiye’yi 2nci Dünya Savaşına sokmak, Türkiye’nin amacı ise bu savaşa girmemektir. Neticede Türkiye fiilen savaşa girmemiş olup, ülkemiz büyük bir tehlikeden uzak tutulmuştur.
    Bu günün hatırasına, her yıl olduğu gibi, 2021 yılında da Çağ Üniversitesi Rektörlüğü ve Tarsus Belediye Başkanlığı müştereken 29 Ocak 2021 tarihinde (30 Ocak 2021’de sokağa çıkma yasağı olduğundan) Yenice’de “Barış Treni Parkı” alanında 2021 yılı Anma Töreni yapılmıştır. Rektör ile yapılan görüşme sonunda Çağ Üniversitesini temsilen Dr. Öğr. Üyesi Veli KÖROĞLU ve üniversite ekibi ile, Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk BOZDOĞAN ve ekibi katılmışlardır. Üniversitemiz adına Dr. Öğr. Üyesi Veli KÖROĞLU ve Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk BOZDOĞAN günün anlam ve önemini belirten birer konuşma yapmışlar, anı defterini imzalamışlardır. Tarihi tren vagonu ziyaret edildikten sonra tören sona ermiştir.
  3. 18 Mart Çanakkale Savaşlarını Anma ve Zafer Haftası nedeniyle üniversitemiz “Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi” öğretim üyeleri tarafından öğrencilere, günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapılmış ve sorulan sorular cevaplandırılmıştır.
  • Doç. Dr. Murat KÖYLÜ tarafından Hukuk Fakültesi ve MYO Müdürlüğü Çocuk Gelişimi, Tıbbi Sekreterlik ve Dökümantasyon Bölümü öğrencilerine;
  • Dr. Öğr. Üyesi Ayhan CANKUT tarafından Türk Dili ve Edebiyatı, Psikoloji, İngilizce Mütercim-Tercümanlık, Uluslararası İşletme, Uluslararası İlişkiler, Uluslararası Ticaret-Lojistik, Finans-Bankacılık bölümleri öğrencilerine;
  • Öğr. Gör. Aydın CAN tarafından MYO Sosyal Hizmetler, İş Sağlığı ve Güvenliği bölümü öğrencilerine sunumlar yapılmış olup, sorulan sorular cevaplandırılmıştır.
  1. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 101.yılı kutlaması münasebetiyle üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi üyesi Prof. Dr. Esat ARSLAN tarafından “23 Nisan ve Uluslararası İlişkiler” isimli konferans verilmiştir. Konferans aşağıdaki konuları kapsamaktadır:
  • Türkiye Büyük Millet Meclisi ve kuruluşundaki tarihsel gerçekler,
  • Ulusal Egemenlik kavramı, kapsamı ve önemi,
  • Tarihte ve günümüzde “ant”, “ant içme” ve “ant kadehi” ile ilgili ikonograflar, bu konuda yapılan çalışmalar, uygulamalar ve önemi,
  • Uluslararası ilişkilerde egemenlik şartlarının korunması ve uygulanması
5. 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı” nedeniyle, üniversitemiz “Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi öğretim üyeleri” tarafından tüm sınıflardaki öğrencilerimize zoom üzerinden günün anlam ve önemini belirten ayrıntılı tarihi bilgiler verilmiş olup; öğrenciler tarafından sorulan sorular öğretim üyelerimiz tarafından cevaplandırılarak bu tarihi günümüz kutlanmıştır.
6. Yüseköğretim Kurulu Başkanlığı'nın yazısı gereğince Ocak-Haziran 2021 tarihleri arasında Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi olarak gerçekleştirdiğimiz etkinliklere ait faaliyet tablosu oluşturulup Rektörlük makamına sunulmuştur.
7. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda Atatürk İlke ve İnkılap Tarihi öğretim elemanları tarafından konu ile ilgili olarak Zoom programı üzerinden öğrencilere konunun önemi hakkında konferans verilmiştir.