Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi

Etkinlikler

Yönetmeliğine uygun olarak, Türkiye Cumhuriyeti’nin varlık sebebi, Türk Ulusunun çağdaşlaşma ve ilerleme azminin kaynağı olan Atatürk İlkelerini ve İnkılabı’nı çeşitli yönleriyle araştırıp, öncelikle öğrencilerimize ve üniversite mensuplarına ve sonra da topluma bunların sonuçlarını iletmek; Öğrencileri, Atatürk İlkeleri ve İnkılabı konusunda araştırmaya yönlendirmek; milli birlik, beraberlik maddi ve manevi değerlere saygı, milli güvenlik ve milli tarih şuurunu aşılamak; Türkiye Cumhuriyetimiz’e yönelik tehditler karşısında neler yapmaları gerektiği bilincini yerleştirmek faaliyet alanları içindedir. Bu konuda, tarihi yerlerin incelenmesi, ulusal ve uluslararası kişi, kurum ve kuruluşlarla koordine kurularak, elde edilen çalışma sonuçlarının değerlendirilmesi ve sunulması ile tarihi yerlerin ziyaret edilerek incelemeler yapılması da faaliyetler arasındadır.

Üniversitemizin 1 km yakınında, 30 Ocak 1943 tarihinde İnönü – Churchill görüşmelerinin yapıldığı tren ve vagonlar bölgesinde bilimsel çalışmalar yapılmakta, konu ile ilgili çeşitli sergiler, her yıl yapılan etkinlik ve sempozyum ile canlandırılmaktadır.

Araştırma ve Uygulama Merkezi Kapsamında yapılan faaliyetler aşağıya çıkarılmıştır.

• 10 Kasım’da üniversite çapında “Atatürk’ü Anma Programı” düzenlenmiştir.
  • 2nci Dünya Savaşı sırasında Türkiye Cumhurbaşkanı İsmet İNÖNÜ ve ekibi ile İngiltere başbakanı Churchill arasında 30-31 Ocak günlerinde, “Adana Görüşmesi” olarak anılan görüşmelerin yapıldığı vagonun bulunduğu Yenice’de Üniversitemiz koordinesinde Mersin ve Tarsus Belediye Başkanlarıyla anma töreni yapılmış, bu tarihi olayın anlam ve önemi hakkında sunumlar icra edilmiş olup; vagondaki hatıra defteri imzalanmıştır.
  • Ayrıca Üniversitemizde konuyla ilgili sempozyum yapılmıştır.
  • Cumhuriyet Bayramında bilimsel etkinlikler düzenlenmiştir.
  • Adana, Mersin ve Tarsus’da bulunan şehitlikler ve Tarsus’daki “Nusrat Mayın Gemisi” öğrencilerle beraber ziyaret edilmiştir.
  • Çanakkale Savaşları yıldönümünde Üniversitemizden 45 kişilik öğrenci grubu Çanakkale’ye gönderilerek şehitliklerimiz ziyaret edilmiştir.
  • Atatürk ilke ve inkılaplarını yansıtan fotoğraf sergisi Üniversitemizde açılarak, öğrenciler ve öğretim üyeleri tarafından ziyaret edilmesi sağlanmıştır.
  • İstiklal Marşımızın kabulü gününde, hem İstiklal Marşımızın kabulü hem de Mehmet Akif ERSOY’u anma günü yapılmıştır.
  • Üniversitemiz ve Çukurova Üniversitesi koordinesinde “Çukurova Milli Mücadele Fotoğraf Sergisi” açılmıştır.
  • “Nutuk” okuma saati etkinliği düzenlenmiştir.
  • Milli Mücadelede Çukurova konulu sergi düzenlenmiştir.
  • ABD’nin Adana’daki temsilcisi Üniversitemize davet edilerek Türk-Amerikan Tarihi İlişkileri Sempozyumu yapılmıştır.
  • Günümüzde Türkiye Cumhuriyeti-Rusya Genel İlişkileri konulu sempozyum düzenlenmiştir.
  • Alman Büyükelçiliği Müsteşarı ile derste Türkiye Almanya Tarihi İlişkiler tartışılmıştır.
  • Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 100’üncü Yıl Dönümünden Üniversitemizde sempozyum düzenlenmiştir.
  • Tarsus Çocuk ve Gençlik Kapalı İnfaz Kurumundaki hükümlü/tutuklu çocuklar ile personele yönelik olarak “ Atatürk’ü Tanımak ve Anlamak” konulu konferans Üniversitemiz tarih öğretim üyesi tarafından verilmiştir.
  • Dünden Bugüne Milli Mücadele, Beş Devlet Bir Millet Konulu bir konferans öğrenciler ve öğretim elemanlarının katılımıyla gerçekleşmiştir.
  • Kıbrıs Barış Harekatının Yıldönümü nedeniyle “ Kıbrıs ve Kanlı Noel” konulu sunum öğretim elemanları ve öğrencilerin katılımıyla izlenmiş olup, karşılıklı sorurlarla da konu irdelenmiştir.
  • Atatürk’ün Ölüm Yıldönümünde “ Atatürk’ün Askeri Dehası” konulu konferans ve bilimsel çalışmalar gerçekleştirilmiştir.
  • 10 Kasım’da Atatürk İlke ve İnkılap Tarihi Kulübünün düzenlediği yarışma yapılmıştır.