E-atık konusunda Öğrencilerimiz bilgilendirildi

Sosyal Sorumluluk Araştırma Merkezi Müdürü Prof.Dr. Mahir FİSUNOĞLU  öğrenci ve öğretim elemanlarından oluşan bir  ekip ile e-atık konusunda bilgi paylaştı. Nelerin e-atık olduğu, nerelerde nasıl geri dönüşüme katkı sağladığı  konularında öğrencilerimizi aydınlatmıştır.   Bu yıla kadar e-atıklar diğer atık malzemeler gibi çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından alınırken bu yıl itibariyle  üniveristemizde de bazı STK'larla işbirliği yaparak bu tip atıkların geri dönüştürülmesi konusundaki proje ve bilgilerini aktarmıştır.

Elektronik atıklar veya e-atıklar, kullanılmış veya işlevini kaybetmiş elektronik cihazlar, bileşenler ve malzemelerdir. Bu tür atıklar, hızlı teknolojik gelişmelere bağlı olarak hızla artan bir sorun haline gelmiştir. Elektronik atıkların çevreye ve insan sağlığına zarar verme potansiyeli bulunmaktadır. İşte bazı örnekler:

1. Bilgisayarlar ve Bilgisayar Parçaları: Eski bilgisayarlar, monitörler, klavyeler, fareler, anakartlar, işlemciler, RAM ve sabit sürücüler gibi bilgisayar bileşenleri.

2. Cep Telefonları ve Tabletler: Eski cep telefonları, tabletler ve aksesuarları.

3. Televizyonlar: Eski televizyonlar ve monitörler, özellikle CRT (katot ışın tüplü) televizyonlar.

4. Ev Aletleri: Bu kategoriye eski buzdolapları, çamaşır makineleri, bulaşık makineleri, fırınlar, mikrodalga fırınlar ve diğer büyük ve küçük ev aletleri dahildir.

5. Eski Elektronik Oyuncaklar: Çocukların kullanmadığı veya artık çalışmayan eski oyuncaklar.

6. Kablo ve Bağlantı Cihazları: Eski kablolar, adaptörler, güç kaynakları ve bağlantı parçaları.

7. Pil ve Pil Şarj Cihazları: Kullanılmış piller ve pil şarj cihazları.

8. Ses ve Görüntü Ekipmanları: Eski hoparlörler, kulaklıklar, mikrofonlar, kameralar ve diğer ses ve görüntü ekipmanları.

9. Elektronik Atık İşleme Cihazları: E-atıkların toplanması, ayrılması ve geri dönüşümü için kullanılan ekipmanlar.

E-atıkların doğru bir şekilde yönetilmemesi, çevre kirliliği, toksik kimyasal atıkların sızmasına ve doğal kaynakların aşırı tükenmesine neden olabilir. Bu nedenle, birçok ülke elektronik atıkların geri dönüşümü ve doğru atık yönetimi için yasal düzenlemeler ve geri dönüşüm programları geliştirmiştir. E-atıkların geri dönüşümü, kullanılabilir bileşenlerin kurtarılması ve toksik atıkların güvenli bir şekilde imha edilmesini sağlar.