ÇAĞ ÜNİVERSİTESİ
TOPLUMSAL KATKI KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 - Bu yönergenin amacı; Çağ Üniversitesi birimleri tarafından gerçekleştirilen toplumsal katkı faaliyetlerine dair bilgilerin toplanması, düzenlenmesi, gelecekte gerçekleştirilecek olan toplumsal katkı faaliyetlerinin planlanması, kaynakların etkin kullanılması, bu süreçte iç ve dış paydaşlarla iletişim içinde olunmasının sağlanması ve gerekli raporların tutulması amacı ile kurulmuş olan Çağ Üniversitesi Toplumsal Katkı Koordinatörlüğünün görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esaslarının düzenlenmesidir.
Kapsam
MADDE 2 - Bu yönerge; Çağ Üniversitesi Toplumsal Katkı Koordinatörlüğü ve bağlı birimlerinin görev, yetki ve sorumlulukları ile kuruluş ve çalışma esaslarına ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3 - Bu yönerge, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 14. maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 - Bu yönergede geçen;
- Birim: Çağ Üniversitesi bünyesinde bulunan fakülte, enstitü, yüksekokul, araştırma merkezi gibi toplumsal katkı üreten tüm akademik ve idari birimleri,
- BMSKH: Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini,
- İç paydaş: Çağ Üniversitesi’nin akademik ve idari tüm birimleri ile Çağ Üniversitesi bünyesinde bulunan fakülte, enstitü, yüksekokula kayıtlı öğrencileri,
- Dış paydaş: Çağ Üniversitesi’nin, akademik ve idari birimleri ile öğrencileri dışında kalan, işbirliği yürüttüğü, birlikte çalıştığı, ortak faaliyette bulunduğu kişi, kurum ve kuruluşları,
- Koordinatör: Çağ Üniversitesi Toplumsal Katkı Koordinatörünü,
- Koordinatör Yardımcısı: Çağ Üniversitesi Toplumsal Katkı Koordinatör Yardımcısını,
- Koordinatörlük: Çağ Üniversitesi Toplumsal Katkı Koordinatörlüğünü,
- Öğrenci: Çağ Üniversitesi bünyesinde mevcut fakülte, enstitü, yüksekokula kayıtlı öğrencileri,
- Rektör: Çağ Üniversitesi Rektörünü,
- Senato: Çağ Üniversitesi Senatosunu,
- Üniversite: Çağ Üniversitesini, ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Görev, Yetki ve Sorumluluklar
Koordinatörlüğün Görevleri
MADDE 5 – Koordinatörlüğün görevleri aşağıda belirtildiği şekildedir:
- Birimlerin toplumsal katkı çalışmalarını takip eder, tamamlanan veya yürütülmekte olan çalışmaların yarattığı toplumsal katkıya dair verileri toplar.
- Birimlerin tamamlanan veya yürütülmekte olan çalışmalarının yarattığı toplumsal katkıya dair verilerin toplanabilmesi için gerekli sistemi Rektörün uygun görüşü üzerine, kurar, yürütür, ihtiyaç duyulan iyileştirmelerin yapılması ve bu sistemin birimlere aktarılmasında görev üstlenir.
- Birimlerin verileri iletme sürecinde ihtiyaç duymaları halinde gerekli desteği verir.
- Birimlerin BMSKH hakkında bilgilendirilmesinin sağlanmasında rol üstlenir; birimleri, bu hedefler doğrultusunda toplumsal katkı üretmek konusunda teşvik eder.
- Üniversite genelinde yürütülen çalışmalarda oluşturulacak toplumsal katkıya dair planlama yapar; BMSKH’de temel alarak hedefler belirler; Rektörün hedefleri uygun görmesi halinde bu hedefleri birimlere aktarır ve birimleri belirlenen hedefler doğrultusunda toplumsal katkı üretmek konusunda teşvik eder.
- İç ve dış paydaşlar ile toplumsal katkı çalışmaları konusunda iletişim kurar, koordinasyon sağlar, görüş alır, birimleri ile dış paydaşlar arasında toplumsal katkı çalışmaları konusunda iş birliklerini teşvik eder, destek verir.
- Birimlerin tamamlanan veya yürütülmekte olan çalışmalarının toplumsal katkıya dair verileri ile sunulacak toplumsal katkı hedeflerine dair planları raporlar; Üniversite resmi internet sitesinde yer alması için hazırlar.
- Toplumsal katkı ile ilgili yapılan benzer çalışmaları Rektörlük onayı ile belirlenen diğer sosyal katkı sağlayan faaliyetler için de planlar, yürütür, kontrol eder ve raporlar.
ı. Kurum İç Değerlendirme Raporu, Stratejik Plan ve ilgili diğer raporların toplumsal katkı bölümlerinin hazırlanmasında rol üstlenir.
Koordinatörlüğün Yetkileri
Madde 6- Koordinatörlüğün yetkileri aşağıda belirtildiği şekildedir:
- Koordinatörlük, tamamlanan veya yürütülmekte olan çalışmaların verilerini birimlerden isteyebilir; etkinlik veya faaliyetlere dair görseller, açıklamalar, BMSKH ile ilişkisi ve ilgili diğer bilgiler birimlerden talep edilebilir.
- Koordinatörlük, ihtiyaç̧ duyulması halinde toplantılara akademik veya idari personeli, öğrencileri, dış paydaşları davet edebilir.
- Koordinatörlük, birimlerin gerçekleştirdiği toplumsal katkı çalışmaları bakımından saptadığı iyileştirmeye açık yönleri birimlere iletebilir; birimlere, Koordinatörlük tarafından önerilen ve Rektör tarafından kabul edilen toplumsal katkı hedeflerini içerecek şekilde etkinlik, faaliyet veya çalışma yürütmesini önerebilir.
- Koordinatörlük, yürüttüğü iç ve dış paydaş ilişkilerini temel alarak birimlere çalışma alanları ile ilgili iş birlikleri önerebilir.
- Koordinatörlük, ihtiyaç duyulması halinde, Rektörlüğün uygun görüşü üzerine, belirlenen hedefler doğrultusunda çalışma yürütmesi, rapor hazırlaması veya ilgili diğer gerekliliklerin yerine getirilmesi amacı ile kurul, komisyon veya alt çalışma grupları kurabilir.
Koordinatörlüğün Sorumlulukları
MADDE 7- (1) Koordinatörlüğün sorumlulukları aşağıda belirtildiği şekildedir:
- Toplumsal katkı konusunda Üniversite genelinde koordinasyon sağlamak.
- Toplumsal katkı süreçlerini kurmak, çalıştırmak, izlemek, iyileştirmek, raporlamak suretiyle toplumsal katkının sürdürülebilirliği ve gelişimi konusunda sorumluluk üstlenmek.
- Birimleri, BMSKH de göz önünde tutarak toplumsal katkı sunmak konusunda teşvik etmek.
- Oluşturulan toplumsal katkı proje, faaliyet ve etkinliklerini takip etmek, bunlara dair verileri toplamak sureti ile toplumsal katkı arşivinin oluşmasında rol üstlenmek.
- Üniversite için toplumsal katkı faaliyetlerinde öncelikli alanlar belirlemek, Rektörlüğe sunmak ve birimleri bu alanlarda toplumsal katkı yaratmak konusunda teşvik etmek.
- Dış paydaşlarla toplumsal katkı konusunda koordinasyonu sağlamak.
- Rektörlük onayı ile belirlenen diğer sosyal katkı sağlayan faaliyetler için gerekli planlama ve takip faaliyetlerini yürütmek, Üniversitenin bu alanlarda gerçekleştirdiği faaliyetlere ait bilgileri toplamak ve raporlamak.
- Düzenli periyotlarla toplumsal katkı ile ilgili veri tabanlarına gerekli bilgilerin girişini yapmak.
- Rektörlüğün uygun görmesi halinde Üniversitenin toplumsal katkı faaliyetlerine dair Üniversite içinde veya dışında sunum ve benzeri yollarla bilgilendirmelerde bulunmak.
- Çağ Üniversitesi Stratejik Planı, Kalite Komisyonu kararları ve ilgili diğer ilke ve kararlar ile uyumlu şekilde hareket etmek.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Koordinatörlüğün Organizasyonel Yapısı ile Çalışma Usul ve Esasları
Koordinatörlüğün Organizasyonel Yapısı
MADDE 8- (1) Toplumsal Katkı Koordinatörü, Rektör tarafından 2 yıl süreyle atanır. Görev süresi biten Koordinatör yeniden atanabilir.
(2) Koordinatörün önerisi ve Rektörün uygun görüşü üzerine Koordinatör yardımcısı atanabilir. Koordinatör yardımcısının görev süresi Koordinatörün görev dönemi ile sınırlıdır. Görev süresi biten Koordinatör yardımcısı yeniden atanabilir.
(4) Koordinatörlüğün raporlama ve diğer sekreterya işlerine dair personel Koordinatörlüğün önerisi üzerine Rektör tarafından görevlendirilir.
Koordinatörlüğün Çalışma Usul ve Esasları
MADDE 9- (1) Koordinatörün gerekli görmesi halinde alt çalışma grupları oluşturulabilir. Gerekli olduğu durumda, alt çalışma gruplarında dış paydaş yer alabilir.
(2) Alt çalışma gruplarının çalışma usul ve esasları Koordinatörlük tarafından belirlenir.
Toplumsal Katkı Birim Temsilcileri
MADDE 12- (1) Çağ Üniversitesinde, toplumsal katkı üreten tüm birimlerde “Toplumsal Katkı Birim Temsilcileri” bulunur. Üniversitemizdeki toplumsal katkı etkinlik ve hizmetlerinin, birim bazında planlanması, uygulanması, izlenmesi ve raporlanması hizmetleri birim temsilcilerinin sorumluluğundadır.
(2) Fakülteler, enstitüler, meslek yüksekokulları, araştırma ve uygulama merkezleri, koordinatörlükler ve direktörlükler de dâhil olmak üzere; Üniversitede toplumsal katkı yaratan tüm birimler, birim temsilcisi/ temsilcileri belirler. Çağ Üniversitesinde gerçekleştirilen tüm toplumsal katkı faaliyet ve hizmetleri, birim temsilcileri tarafından kaydedilir ve Toplumsal Katkı Koordinatörlüğüne aktarılır.