Faaliyete katılabilmek için öğrencilerin öncelikle aşağıdaki asgari şartları sağlamaları gerekmektedir:
1- Öğrencinin yükseköğretim kurumu bünyesinde örgün eğitim kademelerinin herhangi birinde (birinci, ikinci veya üçüncü kademe) bir yükseköğretim programına kayıtlı, tam zamanlı öğrenci olması,
2- a) Birinci kademe öğrencilerinin kümülatif akademik not ortalamasının en az 2.20/4.00 olması,
b) İkinci ve üçüncü kademe öğrencilerinin kümülatif akademik not ortalamasının en az 2.50/4.00 olması,
3- Öğrenim hareketliliği için yeterli sayıda ECTS kredi yükü olması,
4- Mevcut öğrenim kademesi içerisinde Erasmus+ ve Hayatboyu Öğrenme (LLP) döneminde yükseköğretim hareketliliği faaliyetlerinden yararlanmışsa, yeni faaliyetle beraber toplam sürenin 12 ayı geçmemesi.
100’lük sistem kullanan kurumlarda asgari not ortalaması şartının sağlanıp sağlanmadığı Yükseköğretim Kurulu tarafından hazırlanan not dönüşüm çizelgesinde belirtilen karşılıklar kullanılarak tespit edilir.
Yükseköğretim kurumları, başvuru talebinin fazla olması durumunda Merkezin koymuş olduğu ölçütlere uygun olmak kaydıyla taban puan barajını yükseltebilirler. Ancak, belirlenen yeni taban puan, kontenjan sayısının en az 2 katı kadar başvuru alınmasını engellememelidir. Hiçbir durumda başvuru ilanına çıkıldıktan sonra taban puan yükseltilemez.
Yükseköğretim kurumları, Merkezin belirlediği seçim ölçütlerine göre öğrenim ve staj faaliyetine katılacak öğrencilerini seçerler. Öğrenci seçimleri, asgari şartları sağlayarak başvuruda bulunan öğrenciler arasından, Merkez tarafından ilan edilen değerlendirme ölçütleri ve ağırlıklı puanları dikkate alınarak puanların en yüksekten aşağıya doğru sıralanmasıyla gerçekleştirilir.
Akademik başarı ve yabancı dil sonucu ortalamasına ilave olarak; aynı öğrenim kademesi içerisinde daha önce Hayatboyu Öğrenme Programı veya Erasmus+ kapsamında yükseköğrenim öğrenci veya staj hareketliliğinden yararlanmış öğrencilerin akademik başarı ve yabancı dil puanı toplamı hesaplanırken, daha önce yararlanılan her bir faaliyet için (öğrenim-staj ayrımı yapılmaksızın) 10’ar puan azaltma uygulanır.
2017 sözleşme döneminden itibaren hareketlilik başvurularını değerlendirmede kullanılacak değerlendirme ölçütleri ve ağırlıklı puanlar şunlardır:
Ölçüt |
Ağırlıklı Puan |
Akademik başarı düzeyi |
%50 (toplam 100 puan üzerinden) |
Dil seviyesi |
%50 (toplam 100 puan üzerinden) |
Şehit ve gazi çocuklarına |
+15 puan |
Engelli öğrencilere (engelliliğin belgelenmesi kaydıyla) |
+10 puan |
Daha önce yararlanma (hibeli veya hibesiz) |
-10 puan |
Vatandaşı olunan ülkede hareketliliğe katılma |
-10 puan |
ERASMUS ÖĞRENCİ BEYANNAMESİ
"Erasmus öğrencisi" statüsü, Erasmus uygunluk kriterlerini karşılayan ve üniversiteleri(1) tarafından, uygun bir ortak üniversitede öğrenim görmek, ya da bir işletmeye veya diğer uygun bir kuruluşa staj amaçlı yerleştirilmek suretiyle yurtdışında bir Erasmus süresi geçirmek üzere seçilmiş olan öğrencilere verilir. Öğrenim hareketliliği için, her iki üniversitenin de, Avrupa Komisyonu tarafından verilen Erasmus Üniversite Beyannamesi olmalıdır. İşletmelerde yerleştirme faaliyeti yapabilmek için, öğrencinin kendi üniversitesi, Genişletilmiş (yani, yerleştirmelere ilişkin hakları ve yükümlülükleri de kapsayan) Erasmus Üniversitesi Beyannamesi’ne sahip olmalıdır.
Bir Erasmus öğrencisi olarak, aşağıdakileri bekleme hakkına sahipsiniz:
Eğer bir problemle karşılaşırsanız:
Eğer hala tatmin olmamışsanız, kendi Ulusal Ajansınız ile irtibata geçmelisiniz.
AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı
Hayatboyu Öğrenme / Erasmus Program Koordinatörlüğü
Mevlana Bulvarı NO:181
TR 06520 BALGAT/ANKARA
Tel.+90 312 4096000
Fax:+90 312 4096098
1. "Üniversite" ile ulusal mevzuat veya teamüle göre tanınan dereceler veya yüksek öğretim seviyesinde tanınan diğer nitelikler ve yüksek öğretim seviyesinde mesleki eğitim ve öğretim sunan bütün yükseköğretim kurumları kastedilmektedir.