74.Yıldönümünde Yenice İnönü- Churchill Barış Görüşmeleri

Çağ Üniversitesi İkinci Dünya Savaşı sırasında, 30-31 Ocak 1943’te Yenice istasyonunda, Cumhurbaşkanı İnönü ve İngiltere Başbakanı Churchill’in görüşmelerinin 74. Yıldönümünü törenle andı. Tören, Yenice Atatürk anıtına çelenk koyarak başlayıp, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etmiş ve Barış parkına yürüyüş ile sona erdi.

Barış parkında, Çağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Büyükelçi (E) Prof. Dr. Ali Engin Oba, Yenice görüşmelerine katılan, 1962-1965 yılları arasında Dışişleri Bakanı olan Büyükelçi Feridun Cemal Erkin’in söz konusu görüşmelerle ilgili anılarını konu alan bir konuşma yaptı.

Prof. Dr. Oba, Erkin’in anılarının bir bölümünü içeren “Türk-Sovyet İlişkileri ve Boğazlar Meselesi” adlı eserini de ele alarak, Erkin’in Türk- Rus ilişkileri ile ilgili değerlendirmesi çerçevesinde, bugünkü Türk- Rus ilişkilerini yorumladı.

Konuşmanın ardından görüşmelerin yapıldığı vagonun gezilmesi ile anma töreni sona erdi.

İkinci Dünya Savaşı sırasında, Türk diplomasi tarihinin en zor döneminde gerçekleşen bu buluşma, Tarsus Belediyesi ve Çağ Üniversitesi tarafından her yıl düzenlenen törenler ile anılmaktadır. Bu şekilde, İkinci Dünya Savaşının yakın tarihimizdeki önemi vurgulanmaya çalışılmaktadır.

Facebookta Paylaş